Last Updated : 30 Nov 2013.

RULES OF SPELLING - SENTENCE CORRECTION

Words of one syllable that end in a consonant proceeded by a single vowel letter, double the consonant before an ending beginning with a vowel letter.

Exercises - Wrong Words

1. Robert is the winer.
ans : Robert is the winner.
Answer
2. The child is siting.
ans : The child is sitting.
Answer
3. It is a suny day.
ans : It is a sunny day.
Answer
4. We came across a hiden treasure.
ans : We came across a hidden treasure.
Answer
5. He is a begar.
ans : He is a beggar.
Answer
 

Exercises - Correct the spelling

1. It is a biger one.
ans : It is a bigger one.
Answer
(Consonant doubled before suffixes beginning with a vowel.)
2. The green book is cheapper.
ans : The green book is cheaper.
Answer
(When the vowel is double the consonant is not doubled.)
3. Sarah is a beginer.
ans : Sarah is a beginner.
Answer
(In words more than one syllable, when the accent is on the last syllable, the final consonant is doubled.)
4. People were killed cruely.
ans : People were killed cruelly.
Answer
(Adjective ending in ‘l’ and ‘ly’ to form the adverb.)
5. The advocate’s argument is quiet same.
ans : The advocate’s arguement is quiet same.
Answer
(Words ending in silent ‘e’ but retain the ‘e’ before a consonant.)
 

 

 

Share this page
comments powered by Disqus